Falugondnoki szolgálat

 

A falugondnoki szolgálatot 2007. augusztus 1-én hozta létre Páli község képviselő testülete.

Létrehozásának szükségességét több tényező is indokolttá tette.

 

Kis település révén a lakosság több mint harmada nyugdíjas,idős vagy egyedülálló. Sokuknak a településen nincsenek hozzátartozóik, így nincs segítségük. Számukra elkerülhetetlenül szükséges, hogy az önkormányzatunk segítséget nyújtson. Ennek egyik eleme a Falugondnoki Szolgálat, mely rendelkezik egy 9 személyes Ford típusú kisbusszal. Ide tartozik még „Házi Segítségnyújtás” szolgáltatás is, így e két tevékenységi kör nagy mértékben tudja segíteni Páli település idős, rászorult lakosait.

Megoldott az ebéd és gyógyszer kihordás, az orvoshoz való beszállítás, valamint kórházba szakrendelésre történő eljutás.

Ezek a szolgáltatások a rászorulók részére teljesen ingyenesek.

 

A Falugondnoki Szolgálat létrehozásának másik fontos indoka az volt, hogy 2007 szeptember 1-től településünkön megszűnt az eddig működő alsó tagozatu iskola. Így a kisgyerekeknek is menetrendszeri  busszal kellet volna átjárni a szomszédos Szil település iskolájába. A 86-os út szinte már elviselhetetlen forgalma miatt azt nem lehetett engedni, hogy a kisdiákok ilyen balesetveszélynek legyenek kitéve a buszra való várakozás közben. Így a falugondnoki busz reggel és délután két-két fordulóval át és hazaszállítja az iskolás gyerekeket.

 

Ezáltal gyorsan, rugalmasan, biztonságosan és a szülők megnyugvásában tudnak bejárni a gyerekek az iskolába.

 

Az eltelt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy a rászoruló emberek élnek a biztosított lehetőségekkel. Megszerették és igénylik a Falugondnoki és Házi segítségnyújtás keretében működő szolgáltatásokat. Így a lakosoknak könnyebb a napi megélhetésük, az önkormányzatunknak pedig öröm és megnyugvás, hogy tudunk segíteni az arra rászorulóknak.

 

2009-től önkormányzatunknak sikerült egy új falugondnoki buszt pályázati úton nyerni. Így biztonságosabban és kényelmesebben tudjuk szállítani a gyerekeket, az időseket, és az arra rászorulókat.

 

Vissza a kezdőlapra